slika koja prikazuje kruznokretanje

Kreiranje nastavnih sadržaja korišćenjem slobodnog softvera

Udruženje profesora informatike i udruženje građana Linux centar sa finansijskom podrškom Ministarstva spoljne i untrašnje trgovine i telekomunikacija Republike Srbije realizuju projekat pod nazivom ''Kreiranje nastavnih sadržaja korišćenjem slobodnog softvera''.

Projekat će se po predlogu projekta podnesenom Ministarstvu spoljne i untrašnje trgovine i telekomunikacija Republike Srbije realizovati u formi takmičenja za učenike i nastavnike osnovnih i srednjih škola u Srbiji sa namerom da ovim programom želimo da povećamo broj škola koje će koristiti slobodan softver.

Motiv

Uvođenje slobodnog softvera u školama u Srbiji je dovelo do značajnih ušteda koje imaju višestruko dejstvo u situaciji ekonomske krize. Pored finansijske uštede nastavnici i učenici su omogućili tehnološki i pedagoški integritet slobdonom upotrebom softvera bez restriktivnih licenci koje kaznenim odredbama prete pedagoškom integritetu i slobodnom savladavanju nastavnog gradiva.

Iako je uvođenje slobdnog softvera spor proces prepun raznih subjektivnih prepreka i nepoznanica može se reći da je zahvaljujući razvoju zajednice koja podržava slobodan softver i besebičnim naporom nastavnika isprobao slobodan softver uvećoj ilimanjoj meri. U Srbiji sve veći broj škola koristi slobodan softver u nastavi iako nema dovoljno odgovarajuće tehničke literature na srpskom jeziku. Može se reći da su škole u fazi ohrabrivanja nastavnog osoblja da sami kreiraju deo nastavnog sadržaja kako bi omogućili učenicima lakše učenje.  Naša svakodnevna iskustva nam govore da je potrebno stimulisati nastavnike, učenike, roditelje i drugo stručno osoblje u obrazovnim institucijama da kreiraju nastavni sadržaj kako bi se omogućilo lakče savladavanje nastavnog gradiva i kako bi realizacija inkluzije bila uspešnija uz poštovanje individuacije i diferencijacije u nastavi.

tux i skolski pribor

Oblasti upotrebe slobodnog softvera

Slobodan softver može uspešno da se primeni u sledećim aktivnostima škole:

a) informacijska infrastruktura (kompjuterska mreža, serveri za epoštu, razmenu datoteka, web serveri i infrastruktura, baze podataka);

b) administracija nastavnih aktivnosti i pedagoškog rada web aplikacije za obrazovanje, kreiranje obrazovnog sadržaja, e-dnevnik, administraciju nastave i pedagoških aktivnosti, kreiranje rasporeda, komunikacija sa društvenom zajednicom i sl.;

v) upravljačke funkcije (aplikacije za upravljanje projektima, upravljanje dokumentima, baze podataka, arhiviranje dokumenata, enkripcija, aplikacije za upravljanje finansijama);

g) neposredan obrazovni rad aplikacije za obradu slike, teksta, audio i video signala, aplikacije za prirodne nauke, programiranja, projektovanje, elektronika, upravljanje finansijama, web alati, kreiranje i upravljanje informacijskim sistemima.

Realizacija projekta

Na stranicama ovog sajta možete naći detaljne informacije o realizaciji takmičenja, propozicijama, načinu prijave kandidata, izboru najboljih radova i dodeli nagrada.

Koristite meni za kontakt kako bi doprineli ovom takmičenju ili nam postavili pitanja u vezi učestvovanja vaših kandidata.  Biće nam zadovoljstvo da vam pomognemo.